Els Amics de les Arts

Els Amics de les Arts a ViquiRàdio

Els Amics de les Arts és un grup de música català creat l'any 2005 a Barcelona, d'estil folk-pop, avant, pop d'autor. Els seus membres són Dani Alegret, Joan Enric Barceló i Ferran Piqué. Es donaren a conèixer amb dues maquetes editades entre 2005 i 2006 i es feren populars gràcies al disc Bed & Breakfast (Discmedi, 2009). Els seus següents àlbums foren Espècies per catalogar (Discmedi, 2012), Només d'entrar hi ha sempre el dinosaure (Discmedi, 2014), Un estrany poder (Discmedi, 2017) i El senyal que esperaves ( Discmedi, 2020). Es tracta d'un grup de pop amb pinzellades de música electrònica. Les lletres parlen de situacions quotidianes i entre els seus recursos lírics es poden destacar els jocs de paraules i la ironia.

Història

El grup va néixer en un pis de Barcelona, on els quatre joves van coincidir per estudis. Eduard Costa (nascut el 1977), natural de Banyoles, estava fent un doctorat de ciències ambientals; Ferran Piqué (nascut el 1981), reusenc, feia la carrera d'art dramàtic; Joan Enric Barceló (nascut el 1981), de Vidreres, va fer la filologia anglesa a la UAB i tres anys d'art dramàtic al Col·legi de Teatre de Barcelona; i Dani Alegret (el més jove, del 1983), barceloní, compaginava els estudis de filosofia a la UAB amb el grau superior de composició i arranjaments del Taller de Músics.

Primera etapa, primer àlbum d'estudi

Els Amics de les Arts es formaren l'any 2005, quan es van autoproduir la maqueta Catalonautes (Pistatxo Records, 2005), que van presentar al concurs Sona9. Arribaren a la final del concurs i s'endugueren el premi a Millor grup per votació popular. Continuaren la seva activitat tot i estar repartits per Estats Units, Itàlia, Regne Unit i Catalunya i l'any 2006 es van autoproduir l'EP Roulotte Polar (Pistatxo Records, 2006), que van distribuir de manera gratuïta per internet.

L'any 2008 publicaren el seu primer disc d'estudi, titulat Castafiore Cabaret (Pistatxo Records, 2008). Es gravà a casa de Dani Alegret, contenia sis cançons noves i fou el seu primer àlbum a distribuir-se físicament. Al juliol d'aquell any, es distribuïren 8.000 còpies del disc amb la revista Enderrock (núm. 153), que també dedicà un reportatge especial al grup. En directe presentaren el disc amb la Gira Castafiore, que els portà per esdeveniments i sales com la Fira de Música al Carrer de Vilaseca, al Festinoval de Lleida, a La Mirona, a la Sala Apolo, el Minifestival de Músiques Independents de Barcelona o el Festival D9.CAT de Palma, entre altres.

Bed&Breakfast i l'èxit

Al maig del 2009, Els Amics de les Arts tragueren un disc de rareses anomenat Càpsules Hoi-Poi, que contenia tres cançons.

A l'estiu del 2009 entraren a l'estudi Nòmada57 de Barcelona per gravar el seu nou treball, Bed & Breakfast (Discmedi, 2009). Aquest disc suposà un punt inflexió a la carrera d'Els Amics de les Arts, ja que els feu guanyar un Disc d'Or després de superar les 30.000 còpies venudes, així com el Premi Impala de l'Associació Europea de Discogràfiques Independents que s'atorga a totes les formacions que superen les 20.000 unitats venudes. També els portà guardons com deu premis Bed & Breakfast d'Enderrock, el Disc Català de l'Any de Ràdio 4 i el Premi Cerverí. Presentaren Bed & Breakfast arreu de Catalunya i acabaren la gira amb un total de 123 actuacions i dos concerts al Palau de la Música Catalana, on van exhaurir les localitats en poques hores. També el presentaren a Madrid, València, Illes Balears i feren una gira per Alemanya.

El gener del 2011 Els Amics de les Arts protagonitzaren, juntament amb l'actor Quim Gutiérrez, l'anunci promocional d'Estrella Damm, patrocinador oficial del FC Barcelona, que duia el lema #quetenim i que va ser un èxit a les xarxes socials.


Espècies per catalogar i Només d'entrar hi ha sempre el dinosaure

El seu tercer disc fou Espècies per catalogar (Discmedi, 2012), que es va gravar entre Barcelona (Rosazul) i Girona (44.1) i va ser produït per Ferran Conangla i Els Amics de les Arts. El disc contenia instrumentació d'acordió, violins i sons electrònics. Aquest treball els situà al número 1 d'iTunes España i els feu pujar directament al quart lloc de la llista de discs més venuts a l'Estat Espanyol. El presentaren pels festivals més importants de Catalunya: Cap Roig, Festival Grec, Portalblau, Porta Ferrada o Sons del Món, entre d'altres. Durant aquesta gira tocaren per més de 100.000 espectadors entre Catalunya, Madrid, Bilbao, Glasgow i València. Espècies per catalogar fou Disc d'Or poques setmanes després de sortir al mercat i rebé diversos Premis Enderrock de la Música Catalana, el Premi Altaveu, el Premi Arc 2012 a la millor gira per teatres i auditoris i el Premi UFI, atorgat per les discogràfiques independents.

El 2013 publicaren un CD-DVD titulat Tenim dret a fer l'animal (Discmedi, 2013) enregistrat en directe a la Sala Razzmatazz durant el concert final de la gira. El mateix any presentaren la cançó «La ciutat entre dos blaus», melodia oficial del Campionat del Món de natació de 2013 celebrat a Barcelona.

A l'abril del 2014 publicaren Només d'entrar hi ha sempre el dinosaure (Discmedi, 2014), que suposà el seu quart disc d'estudi. El single de l'àlbum fou «Ja no ens passa», que s'oferí en descàrrega gratuïta durant 5 hores i del qual se'n feren més de 6.000 descàrregues. Durant la primera setmana, va ser el segon disc més venut d'Espanya, segons Promusicae i a l'abril del 2015 aconseguí ser Disc d'Or. També rebé dos premis Enderrock per millor portada i millor cançó.

A l'abril del 2015, per celebrar el seu desè aniversari, Els Amics de les Arts editaren l'EP La taula petita, que contenia dues cançons inèdites.

El 30 de juliol van fer el primer dels dos concerts de celebració al Teatre Grec de Barcelona. El segon concert va ser el dia 6 d'agost al festival Cap Roig.

Un estrany poder, un trio, El senyal que esperaves

El 24 de febrer del 2017 publiquen un nou disc, amb el títol de Un estrany poder. La producció de les dotze cançons que l'integren va a càrrec de Tony Doogan, reconegut productor de prestigi internacional que ha treballat per grups com Belle & Sebastian, Mogwai, Teenage Fan Club i artistes com David Byrne. La masterització del disc es fa a Sterling Sound (NYC) sota les ordres de Greg Calbi.

La gira de presentació del disc els porta a fer més de 80 concerts majoritàriament a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears. Cançons com «El seu gran hit», «Les coses »i «30 dies sense cap accident» esdevenen himnes indispensables en totes les actuacions.

Al març del 2018, la Crítica dels Premis Enderrock els reconeix com a Millor Artista de l'any. També s'enduen el Premi ARC 2018 a la Millor gira per teatres i auditoris.

Al novembre de 2018, clouen la gira amb un concert especial anomenat Symphonic Project, que repassa algunes de les seves cançons més representatives amb l'acompanyament d'una orquestra simfònica i el Cor de Noies de l'Orfeó Català. El concert també significa l'adéu d'Eduard Costa, que deixa el grup per emprendre un projecte en solitari, L'Últim Indi.

Durant l'any 2019, el grup farà una gira de concerts internacionals i prepararà un nou disc, previst per 2020. Com avançament del nou àlbum, El senyal que esperaves, va presentar el single «El meu cos» el gener de 2020. Després, com a conseqüència de la pandèmia de coronavirus, la publicació de l'àlbum va retardar fins al 18 de setembre. Però abans, el grup va llançar un triplet de discos EP, amb el nom comú Els dies més dolços. Contenen versions acústiques, i des de casa, de cançons conegudes el grup, produïts durant el confinament d'aquell any.

Membres del grup

Membres actuals

Antics membres

Membres de gira

Discografia

Discos d'estudi

Castafiore Cabaret (2008) Cançons i lletra: Déjà-Vu, A vegades, V.,


Bed & Breakfast (2009)


Espècies per catalogar (2012)


Només d'entrar hi ha sempre el dinosaure (2014)


Un estrany poder (2017)


El senyal que esperaves (2020)Discos en directe

Tenim dret a fer l'animal - En directe (2013)

Maquetes i especials

Premis

Bed & Breakfast (2009)

Espècies per catalogar (2012)

Només d'entrar hi ha sempre el dinosaure (2014)