Joan Dausà

Joan Dausà i Riera

Biografia


Naixement 1979  Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) 

Dades personals

Ocupació músic, actor, presentador 

Lloc web joandausa.com 

     


Joan Dausà i Riera (Sant Feliu de Llobregat, 9 de juny de 1979) és un cantant, músic, actor i presentador català. També és llicenciat en Administració i direcció d'empreses per la UPF i llicenciat en interpretació per l'Institut del Teatre. És conegut per la seva banda de música pop Joan Dausà i els Tipus d'Interès i per les seves bandes sonores. El 2018 va rellançar sa carrera musical com a artista en solitari.

Biografia

En néixer, la seva mare va morir al cap de tres setmanes, a causa d'una malaltia que, tot i saber que es podia agreujar amb l'embaràs, havia decidit tirar-lo endavant. Aquest fet és determinant en algunes de les seves cançons, com en 1979.

Als catorze anys ja solia cantar i tocar la guitarra en un grup d'esplai. Posteriorment, a la universitat, va formar un grup de música, Na'fent. Dins el món de l'esplai, també havia estat professor de danses i cançons a la Fundació Pere Tarrés.

L'interès pel teatre li va venir durant una estada d'Erasmus a l'Argentina, on va assistir a unes classes de teatre a la universitat. Un cop acabada la carrera va fer papers d'extra a la televisió, concretament a la sèrie El cor de la ciutat de TV3. Això el va animar a entrar a l'Institut del Teatre, per a les proves d'ingrés del qual es va preparar en dos mesos. Simultàniament, no ha deixat mai la seva vessant empresarial, portant la comptabilitat del despatx del seu pare.

Activitat professional

Com a actor, ha fet els següents papers:

Habitualment fa de presentador d'actes i esdeveniments, com La festa dels súpers,[2] la Gran Final del Pica Lletres o el Certamen Nacional de Lectura en Veu Alta.

Com a músic, és membre, líder i cara visible del grup Joan Dausà i els Tipus d'Interès, amb el qual ha enregistrat quatre treballs, ha realitzat diverses gires de concerts; és l'autor de la BSO de les pel·lícules Barcelona, nit d'estiu (per la qual va rebre un premi Gaudí) i Barcelona nit d'hivern.

Després de la carrera musical en grup amb Joan Dausà i els Tipus d'Interès, el 2018 va tornar com artista en solitari. De l'àlbum Ara som gegants la cançó «La gran eufòria» es va distingir,[4] i l'any vinent va rebre el Premi Enderrock per a Millor artista segons la crítica.