Strombers

Strombers és un grup de música originari de Cardona, creat el 1998. La seva proposta musical fusiona diversos estils com el ska, reggae, cúmbia, rumbes, country i bluegrass, entre altres. En el seu cinquè àlbum, "Jrujenjúnjel" (2012), van comptar amb col·laboracions destacades com Joan Garriga de La Troba Kung Fu, Carles Belda de Belda i Badabadoc, Arecio González d'Asstrio i les Sey Sisters.

Per commemorar els seus deu anys d'activitat als escenaris, el 2014 van publicar el CD i DVD en directe "10 anys de festa il·legal". Al desembre de 2015, van llançar "Tavernaris", un àlbum que explora diversos estils musicals com cúmbia, ska, reggae, merengue i punk, amb lletres en català i castellà. La producció va comptar amb Roger Rodés i es va enregistrar durant l'estiu del mateix any.

L'origen del grup es remunta a una trobada informal a la terrassa del Firabar de Cardona, on Toni (guitarra), Ferran (veu), Garri (veu), Marc (guitarrista), Manolo (contrabaixista) i Ramon Obiols (bateria) van decidir formar Strombers amb l'esperit de "ajuntar-se, tocar i passar-ho bé". Des dels seus inicis, han passat membres per la formació, però sempre han intentat mantenir l'esperit dels primers dies.

La seva discografia inclou àlbums com "Fiesta Ilegal. Vol. 1" (2003), "Que ruli" (2005), "Blú" (2006), "Extraterrestres" (2009), i el ja esmentat "Jrujenjúnjel" (2012). Destaquen per la seva proposta eclèctica i lliure, autodenominant el seu estil com "Flopsy style", una barreja d'estils sense prejudicis ni pressions discogràfiques.


Creació del grup i inicis

A una entrevista afirmen:

"Una tarda a la terrassa del Firabar de Cardona vam quedar el Toni "guitarra", el Ferran"veu" i el Garri "veu", mentre el marc "guitarrista" ens servia unes birres, sopar i el que fes falta; i a la nostra taula es va asseure el Manolo "contrabaixista" i el Ramon Obiols "bateria". D'aquí va néixer l'esperit Stromber que venia a ser "ens ajuntem, toquem i ens ho passem bé". Des de llavors, han entrat i sortit molts, però sempre intentem mantenir l'esperit dels inicis."

Van començar amb dues bandes. Primer els Sinver, a les acaballes del mil·lenni, una banda de jam sessions i l'embrió dels Strombers. La primera gravació seriosa es va realitzar a Cambils, el 2002. Des dels inicis fins aleshores, tot era un divertimento. Amb l'edició del Fiesta Ilegal, Vol.1 (Zinetik Records, 2003) es veu que la cosa comença a pintar més seriosa i es professionalitza tot més. [


Vinculació de les tradicions catalanes a les seves cançons


Cançons més populars

Influències

Les referències musicals del grup "des de sempre" han estat grups festius argentins com: La Bersuit o Los Auténticos Decadentes, o uruguaians com: La Vela Puerca.

Ferran Gallart en una entrevista matitza:

"Des de Texas Tornados a Lucky Dube, passant per Los Auténticos Decadentes, Dusminguet i Los Ilegales"