Strombers

Strombers és un grup de música de Cardona[ format el 1998. El grup toca cançons de música festiva on combinen diversos estils: ska, reggae, cúmbia, rumbes, country, bluegrass, entre d'altres. En el seu cinquè treball Jrujenjúnjel publicat el 2012 hi col·laboraren Joan Garriga de La Troba Kung Fu, Carles Belda de Belda i Badabadoc, Arecio González d'Asstrio i les Sey Sisters.] El 2014 publicaren el CD i DVD en directe 10 anys de festa il·legal per celebrar els seus deu anys d'activitat dalt dels escenaris.Al desembre de 2015 publicaren el CD Tavernaris. 

Creació del grup i inicis

A una entrevista afirmen:

"Una tarda a la terrassa del Firabar de Cardona vam quedar el Toni "guitarra", el Ferran"veu" i el Garri "veu", mentre el marc "guitarrista" ens servia unes birres, sopar i el que fes falta; i a la nostra taula es va asseure el Manolo "contrabaixista" i el Ramon Obiols "bateria". D'aquí va néixer l'esperit Stromber que venia a ser "ens ajuntem, toquem i ens ho passem bé". Des de llavors, han entrat i sortit molts, però sempre intentem mantenir l'esperit dels inicis."

Van començar amb dues bandes. Primer els Sinver, a les acaballes del mil·lenni, una banda de jam sessions i l'embrió dels Strombers. La primera gravació seriosa es va realitzar a Cambils, el 2002. Des dels inicis fins aleshores, tot era un divertimento. Amb l'edició del Fiesta Ilegal, Vol.1 (Zinetik Records, 2003) es veu que la cosa comença a pintar més seriosa i es professionalitza tot més. [


Discografia

2003: Fiesta Ilegal. Vol. 1

Va ser produït per Zinetik Records. En els orígens del grup va aparèixer l'humorista Berto Romero amb una lletra, Borracha, que la banda es va animar a incorporar al seu repertori.  El cap de setmana que va néixer la cançó Borracha es van trobar alguns dels membres del grup amb Berto Romero a Cardona i es van proposar com a repte portar el màxim nombre de cançons compostes per a l'endemà. D'aquella trobada en van sortir uns quants grans temes, dels quals dos estan al primer disc: Dices i el seu Borracha. I un altre, Eclipse, forma part del primer disc de la Beth.


2005: Que ruli

Va ser el segon disc, editat el 2005 La nit de Sant Joan es va escriure un 24 de juny després d'una llarga revetlla a Artés.

01

Mercè

4:24

02

El meu poble

3:27

03

Chingale

3:19

04

La gota

4:12

05

Colorea

4:30

06

Cuba

4:42

07

La dansa del sonat

3:23

08

Verdadero

4:04

09

La nit de Sant Joan

4:38

10

Ven

4:49

11

La canción que suena mal

2:38

12

Quan siguis enllà

3:43

13

Cheilo el Bataca

3:33

2006: Blú

Va ser un disc de 2006.

2009: Extraterrestres

Va ser un disc de 2009. La revista Enderrock afirma: "És un treball on abandonen una part dels sons mestissos per llençar-se cap a un so més rocker."

2012: Jrujenjúnjel

Jrujenjúnjel és el cinquè treball publicat el juny de 2012.Jrujenjúnjel és una bona síntesi del que representa Strombers, considerat com una obra de maduresa en una combinació «iconoclasta» de ska, reggae, rock i el country. Han provat de trobar l'energia dels primers discs i pensen que ho han aconseguit. El disc es va publicar amb un any de retard, com que la primera còpia mestre es va quedar esborrat per descuit.

En una entrevista a Enderrock expliquen que:«Asseguren que és el més pensat dels que han enregistrat fins al moment. El motiu és que Strombers van haver de repensar una per una les cançons del disc quan per un error les primeres gravacions que l'havien de compondre van quedar esborrades. Durant aquest darrer any el grup ha reescrit les lletres i ha redissenyat melodies fins a tornar-les a enregistrar novament.»

«En total al disc hi ha 14 temes que ressegueixen una línia musical entre combativa i enèrgica dins la qual destaca el tema Tocant el cel amb la mà, dedicat al món casteller i a la defensa del país, o la peça ‘Cúmbia petonera’ feta a partir de la cúmbia, un gènere folklòric de Colòmbia i Panamà, on els petons triomfen.»

Tocant el cel amb la mà Des d'Enderrock.cat van estrenar en exclusiva el videoclip de Tocant el cel amb la mà el mes d'abril del 2012. Va ser gravat amb els Minyons de Terrassa a l'assaig del 4 de 10 la tardor de 2011. Totmúsicat la va proposar com una de les deu millores cançons de l'any 2012: «Un dels fenòmens de l'any. Una cançó dedicada al món casteller que ha corregut com la pólvora per les xarxes socials i que ja convertit en el gran èxit del grup».


01

Bailando ska la panza se te va

4:07

02

Tocant el cel amb la mà

4:24

03

Cúmbia petonera

3:44

04

La cançó del pagès

3:18

05

Aquel beso

4:04

06

La guitarra

4:28

07

Somos

3:23

08

M.I.L.F

3:14

09

Si te vas, vuelve

3:46

10

Un conte ple de contes

3:55

11

Números parells

2:29

12

Cada vez

3:33

13

El senyal

3:43

14

Cançó

3:11

2013: Greatest Hits

2014: 10 anys de festa il·legal

CD/DVD.

2015: Tavernaris

Afirmen inspirar-se " En honor de les tavernes, bars, garitus i altres llocs d'esplai; en al·lusió a les dones i homes que sente el bar com el lloc on veure i passar temps amb els amics; a manera d'homenatge a les cambreres i cambrers que ens serveixen les nostres copes i que fan que el nostre temps de taverna passi tan ràpid que sempre tinguem ganes de tornar-hi". El disc va ser enregistrat durant l'estiu del 2015, en temps de gires, fet que afirmen "ens ha permès revisar-ho tot una vegada i una altra, realitzar correccions segons ens ho demanava el cos, amb l'únic objectiu de servir-vos només el més bo i millor d'aquest grapat de tretze cançons" Van comptar amb la producció amb el Roger Rodés (Macaco, Love of lesbian, Bebe, Jorge Drexler, Yousou N'Dour, etc.), i a l'aixopluc de la gran infraestructura que els va brindar Medusa Estudios.

A través d'estils diversos (cúmbia, ska, reggae, merengue, punk...) i lletres en català i en castellà, el nou disc dels Strombers incorpora a la nova producció "matisos més llatins, essencialment caribenys", aconseguits amb el tractament de la percussió, la importància de la secció de vent i de corda, amb instruments com el tres cubà, l'ukelele i les guitarres acústiques.]

Així ho explica Strombers a la seva web:"Hem anat confeccionant una sèrie de cançons, hem descartat unes altres, i al final hem fet un bon grapat de músiques i lletres que creiem que valen molt la pena.Hem fet una cosa que no haviem fet mai: demanar ajuda a un productor extern a la banda, i a més, tenint la sort de poder disposar del seu estudi. L'home en qüestió és el Roger Rodés, i el seu hàbitat natural Medusa Estudios, a BCN."

En aquest gran canvi d'etapa també s'hi han afegit a l'equip Panda Management, que s'ocupen a partir d'ara de portar la seva contractació. Van fer el tret de sortida el dia 02 de desembre del 2015 a la sala Apolo, i així donaven per iniciat la #GiraTavernaris.

Marieta: el 25 de Novembre penjaven a Youtube el videoclip d'aquesta cançó, fent així un avançament del disc. En el videoclip hi col·laboren per una banda, la televisiva Ester Vázquez Burgés, i per l'altra, la polifacètica Ju.

La VERSIÓ DE LA CANÇÓ GRACIAS A LA VIDA: Original de Violeta Parra. No és una elecció casual: en la gira que van fer a Xile el 2014: "Vam empatitzar amb la música tradicional d'allà. A més, la cançó i el missatge ens encanta i l'artista, una de les més conegudes d'Amèrica, va destacar per defensar la música d'arrel, alhora que nosaltres ens identifiquem amb la música popular"

Algunes cançons que es van gestar per a aquest disc van ser fruit d'un repte intern de la banda: Que cadascun dels components compongués una cançó cada dia. Durant quaranta dies seguits cada un dels que hi participàvem van fer quaranta cançons. Jordi Costa SEC afirma: "Van sortir idees molt interessants, va ser una estressada molt bèstia però, a la vegada, un repte intern molt bonic."


01

Vampiro

3:15

02

Marieta (amb Ester Vázquez Burgés)

3:18

03

No hay amor

3:25

04

Power to the barretina

3:09

05

Samba tremenda

3:44

06

Loco

3:18

07

Tabernari

3:20

08

Coger contigo

2:56

09

Gracias a la vida

2:40

10

Sexo con amor

3:15

11

Per molts anys

3:01

12

Siscunagger

2:54

13

Adiós

3:21



Estil

Autodenominen el seu estil com a 'Flopsy style', un acte de llibertat musical.

«Practiquem flopsy style: un acte de llibertat musical, una barreja eclèctica i deliberadament accidentada d'estils expressada amb optimisme i sense prejudicis. Amb aquesta definició potser s'hi podrien incloure altres grups, però la diferència és que els Strombers no tenim cap pressió perquè no hi ha cap discogràfica ni ningú que ens imposi directrius».


Vinculació de les tradicions catalanes a les seves cançons


Cançons més populars

Influències

Les referències musicals del grup "des de sempre" han estat grups festius argentins com: La Bersuit o Los Auténticos Decadentes, o uruguaians com: La Vela Puerca.

Ferran Gallart en una entrevista matitza:

"Des de Texas Tornados a Lucky Dube, passant per Los Auténticos Decadentes, Dusminguet i Los Ilegales"