The Tyets

The Tyets: Revolucionant la música urbana catalana

La música urbana catalana ha experimentat una revolució significativa amb l'aparició de The Tyets, també coneguts com Els Tiets. Aquest grup, format pels mataronins Oriol de Ramon i Xavier Coca, ha captivat l'audiència amb la seva proposta musical única que combina reggaeton i trap amb un toc d'humor i referències a la cultura catalana.

Trajectòria i Reconeixement

El grup va sorgir a Mataró el 2018 i va guanyar reconeixement amb el seu primer àlbum, Trapetón (2018). No obstant això, va ser amb el senzill «RRHH (Tinc una casa)» durant l'estiu del 2019 que van captar l'atenció del públic i van consolidar la seva popularitat. La seva peculiaritat radica en les lletres que, en contrast amb el reggaeton i el trap convencionals, ofereixen un enfocament humorístic i referències a la cultura catalana.

El seu segell discogràfic, Luup Records, ha estat clau en el seu desenvolupament artístic, presentant àlbums com El Pipeig (2020), Animalari urbà (2021), i el més recent, Èpic Solete (2023). Aquest últim àlbum, llançat a principis del 2023, ha consolidat la seva posició en la música urbana catalana.

Èxits i Reconeixements

El grup va assolir un èxit notori amb el videoclip de «Coti x coti» el febrer de 2023, una fusió única de música urbana i elements tradicionals com la sardana. La cançó ràpidament es va situar al capdavant de les llistes musicals de les emissores de ràdio dels Països Catalans. La seva actuació al Camp Nou durant la Diada de Sant Jordi del 2023 i les celebracions del Futbol Club Barcelona van confirmar la seva influència en la cultura popular catalana.

No menys impressionant és el rècord que van aconseguir al juny de 2023 en esdevenir el primer grup en català a superar el milió d'oients mensuals a Spotify. Aquest èxit ha reforçat la seva reputació com a impulsors de la música urbana catalana, normalitzant el gènere i contribuint a revitalitzar la escena musical catalanoparlant.

Contribució a la Normalització del Català

The Tyets han estat elogiats per la seva contribució a la normalització del català en els gèneres urbans. Amb l'etiqueta autoanomenada de «trapeton», han rebut elogis per integrar la llengua catalana en un gènere musical predominantment anglosaxófon. No obstant això, aquesta iniciativa no ha estat exempta de crítiques, especialment pel que fa a l'ús excessiu de barbarismes en castellà en les seves lletres.

Crítiques i Controvèrsies

Malgrat la seva contribució positiva, el grup ha rebut crítiques per l'abús de barbarismes en castellà, particularment en les seves rimes. Aquest aspecte ha generat debat tant a les xarxes socials com entre experts en lingüística, que consideren que hi ha alternatives de qualitat en català. Això ha conduït a una controvèrsia sobre com aquest ús pot afectar la qualitat i la integritat de la llengua catalana, especialment en el context juvenil.


The Tyets s'han convertit en un fenomen musical que ha transcendit les fronteres convencionals de la música urbana catalana. Amb la seva originalitat, han posat de manifest la diversitat cultural i lingüística catalana, tot creant una marca distintiva en la indústria musical. La seva contribució a la normalització del català és innegable, tot i les controvèrsies que han acompanyat el seu camí. Amb els seus èxits i influència en l'escena musical, The Tyets continuen sent una peça clau en la revitalització de la música catalana contemporània.




Discografia

Senzills

EP