Brams

Brams, rock català

Brams: La Veu Compromesa del Rock Català

Brams és un grup de música rock amb arrels a Berga, que va néixer l'any 1990 i va esdevenir una veu destacada dins del moviment del rock català. Amb un fort compromís nacional i social, les seves lletres reflecteixen la realitat del seu entorn i les seves preocupacions. Des de la seva formació fins als seus recents esdeveniments, Brams ha deixat una empremta significativa en la escena musical catalana.

Història i Formació

L'any 1990, Francesc Ribera, Sergi Valero i Josep Maria Gómez van concebre la idea de formar Brams. Ràpidament, van incorporar músics com Toni Romero, August Gendrau, Francesc Xavier Martínez "Txu," Jordi Castilla, i Sílvia Cardona al projecte. La primera actuació pública del grup va tenir lloc a la mostra Moguda del Berguedà el 14 de juliol de 1990, i des d'aleshores, van començar a guanyar popularitat a la seva comarca.

La seva primera aparició a Barcelona va ser el 1991, a les cotxeres de Sants. El grup va anar consolidant-se amb els àlbums com "Amb el Rock a la Faixa" (1992), "Ni un pas enrere" (1993) i "La diplomàcia de la rebel·lia" (1994). Aquest darrer àlbum va incloure col·laboracions amb el grup basc Negu Gorriak, consolidant la seva presència en la escena musical catalana.

Gires Internacionals i Compromís Social

A finals de 1997, Brams va fer una gira per països com Nicaragua, El Salvador i Veneçuela, donant suport al FSLN en les eleccions municipals de Nicaragua. Aquesta experiència va inspirar el seu àlbum "Nena de Nicaragua" (1998). Després de canviar de discogràfica i productor, van publicar "Tot és possible" (1999), continuant amb la seva crítica política i social.

L'Adéu i El Retorn Triomfal

El 2005 va marcar el comiat de Brams amb l'àlbum "Sempremés," gravat en directe a Berga amb una impressionant assistència de 11.000 seguidors. Aquesta pausa va ser curta, ja que el 2010 van decidir tornar amb força commemorant els seus 20 anys amb una sèrie de concerts i el llançament del disc "Oferta de diàleg" (2011). Des de llavors, han continuat publicant nous àlbums, destacant "Anem tancant les portes a la por" (2014) i "Demà" (2017).

Trajectòria Recent i Nous Horitzons

Malgrat les dificultats causades per la pandèmia de la Covid-19, Brams va continuar la seva trajectòria amb la gira "Baula rere baula" durant el primer semestre del 2022, organitzada pel festival BarnaSants. Aquesta gira va portar-los per diverses localitats a Catalunya, el País Valencià, Mallorca, Formentera, Catalunya Nord i l'Alguer.

Discografia Destacada

Brams ha llançat una sèrie d'àlbums destacats, des de "Amb el rock a la faixa" (1992) fins a "Demà" (2017). Cada àlbum ha estat una expressió de la seva evolució artística i del seu compromís amb les qüestions socials i polítiques del moment.

Altres Projectes i Col·laboracions

A més de la seva carrera com Brams, alguns membres del grup han participat en altres projectes musicals. Francesc Ribera "Titot" i David Rosell, per exemple, formen part del grup de folk-rock Mesclat. Ribera també va ser part del projecte Dijous Paella, amb un toc més rumber. David Rosell és el cantant i guitarrista del grup Dept.

Amb una carrera que abasta més de dues dècades, Brams continua sent una presència rellevant en la música catalana. La seva música, impregnada d'una forta identitat cultural i compromís social, ha marcat i continuarà marcant generacions d'oients.


Discografia

 

Amb el rock a la faixa (1992)Ni un pas enrere (1993)La diplomàcia de la rebel·lia (1994)Cal seguir lluitant (1995)Al Liceu (directe) (1997)Nena de Nicaragua (1998)Tot és possible (1999)Aldea Global Thematic Park (2001)Energia (2003)Sempremés (2005)Oferta de diàleg (2011)Anem tancant les portes a la por (2014)Demà (2017)