Orchestra Fireluche

L'Orchestra Fireluche és un grup musical de la Cellera de Ter (la Selva) nascut l'any 2002. El nom del grup prové d'un escrit d'Eduardo Galeano on hi apareix una orquestra homònima. Han participat, entre d'altres, al Festival Acústica de Figueres el 2012, any en què també van posar música a l'espot promocional del festival.[1] Han publicat set treballs.

En el seu disc, Tants caps tants joguets, van incorporar lletra a les seves cançons per primera vegada, cantant en sis idiomes (portuguès, italià, castellà, català, francès i anglès). També van comptar amb la col·laboració de gairebé una vintena d'artistes, incloent Roger Mas, El Petit de Cal Eril i David Carabén, entre altres. La portada del disc va ser dissenyada per Quim Corominas. El disc va ser produït per Xavi Lloses i presentat al Festival Strenes de Girona.

El grup és conegut per treballar principalment amb instruments de joguina o reciclats, així com d'altres propis de cultures d'arreu del món.

Discografia


Orchestra Fireluche (2004)Ja veurem per què però hi ha moltes coses inexplicables (2006)Eines de sons inexplicables (2008)D'un llonguet un pa de quilo (2011)Tants caps, tants joguets (2013)

2017: Colibrí en flames (Autoedició)

2019: Ataràxia (amb Pau Riba, U98 Music)


Després de la publicació d'Ataràxia l'any 2019, Orchestra Fireluche i Pau Riba ens presenten la seva continuació natural: Segona florada. Aquest disc de deu temes està ple de referències familiars i ha estat enregistrat entre l'octubre de 2021 i el gener de 2022, sota el signe del cranc. És una obra plena de vida i d'experiències viscudes, on destaca, per sobre de tot, en Pau com a poeta i narrador. En plena forma creativa, en Pau posa veu, amb una emotiva i sinceríssima entonació, a textos propis i prestats, escrits per aquesta ocasió o rescatats de velles aventures literàries. Aquests textos es vesteixen i s'emboliquen amb la sempre inusual i sorprenent música de l'Orchestra Fireluche.

Dins les deu composicions que inclou Segona Florada, cal destacar "D'Aina", l'últim tema compost per Pau Riba. Es tracta d'una cançó íntima i poderosa, un autèntic colp emocional, dedicada a aquella persona que durant setmanes el va nodrir amb un raig de llet materna cada dia.

Tot i que en un primer moment el disc, produït pel músic saltenc Lluís Costa, estarà disponible en línia, està previst que a la tardor d'aquest 2022 es pugui adquirir en format vinil. Aquests vinils seran serigrafiats per Sebi Subirós, amb una il·lustració de Tura Sanglas i disseny d'Elena Gascón.