Xeic

Xeic! és un grup de ska que crea música reivindicofestiva i és originari de Rasquera (Ribera d'Ebre). Es va fundar el 2008 a Rasquera (Terres de l'Ebre) com successor del grup Kontrol Antidoping (2000-2007)El 2018 van participar en el disc Cançons de república amb la cançó «Som!», un senzill de 2017 

Estil i orígens

Creen un so inspirat de les bandes i xarangues de la terra ebrenca amb temàtica rural moderna, barrejada ritmes tradicionals amb elements rock, ska, reggaeton, reggae i punk.La combinació de festa i rauxa, sempre amb la secció de metalls ben present és la marca del grup; tot i que amb el seu sisè disc, La nit és nostra (2017), hi entren temes més sentimentals i nostàlgiques amb més atenció per a la instrumentació.

El seu nom prové d'una expressió típica ebrenca que s'utilitza per a cridar l'atenció d'algú. Del mot sirga fan l'acròstic: sentiment, il·lusió, resistència, gresca, i amor. Hi veuen el símbol de: "l'esforç i la constància que es necessiten per a tirar endavant, fins i tot quan el corrent és contrari.[...] És, en resum, un homenatge a tots aquells homes i dones, artesans i pagesos, escriptors i artistes, sirgadors i músics, que ens fan avançar i obren camí arrossegant el llaüt de la nostra cultura."


Discografia