Zoo

ZOO és un col·lectiu musical valencià que va néixer a Gandia el 2014, fusionant elements de rap, hip-hop, rock i ska, amb la incorporació de ritmes electrònics. Les seves lletres aborden temes polítics i socials d'actualitat. 

El grup va ser fundat el 2014 per Panxo (Toni Sánchez), antic membre d'Orxata Sound System i Sophy ZOO, un grup de rap en castellà actiu des de 2008. Després de viure els seus primers anys a Oriola, el grup va traslladar-se principalment a Gandia. "Tempestes venen del sud" va ser el seu primer àlbum, que contenia el single "Estiu" llançat a la primavera del mateix any i va aconseguir al voltant d'un milió i mig de reproduccions en poc temps.

Tres anys després, el 24 de març de 2017, ZOO va llançar el seu segon àlbum, "Raval". El títol fa referència al raval de la història, la perifèria que acull els marginats socials, però que sovint ha estat el bressol d'expressions artístiques populars. El 2021, van publicar "Llepolies", pel qual van rebre el premi Enderrock al millor disc de música urbana i millor artista de l'any. Discografia

Tempestes venen del sud és el primer disc del grup, produït per la discogràfica Propaganda pel fet, i que va eixir a la llum el dia 21 d'octubre de l'any 2014.Després van publicar l'EP Esbarzers i camins, que va sortir el 16 de desembre de 2016. El segon disc, Raval, va ser presentat el 24 de març de 2017.Durant l'any 2018 van publicar quatre singles més: Robot, Omertà, Cançons d'ofrena i Karrer de l'amargura (Basque remix). Tots els singles del 2018 van ser recopilats en l'EP EP2K18 

Àlbums 


Senzills

Any Nom Notes

2014 Estiu

Escenes quotidianes vol.I La Tuerka Rap

Escenes quotidianes vol.II

2015 Escenes quotidianes vol.III

Camins amb Oques Grasses (versió eròtica d'Obrint Pas)

Esbarzers La Gossa Sorda Remix

2016 Escenes quotidianes vol.IV

Escenes quotidianes vol.V i VI

Escenes quotidianes vol.VII

Escenes quotidianes vol.VIII

2017 El cap per avall

La mestra

2018 Robot amb Road Ramos

Omertà

Cançons d'ofrena amb JazzWoman

Karrer de l'amargura amb Fermin Muguruza i Xabi Arakama (Remix Basc)

2021 Avant

Llepolies amb Marala

2022 Grauera

Panya  

Obra literària

El 2021 publiquen, a partir de cinc cançons seves, cinc llibres per a xiquets amb cinc diferents il·lustradors, Carles Ubeefe, Gemma Moltó, Joan Turu, Paulapé i Helga Ambak que fou la coordinadora artística de tots els treballs. El projecte, sota el nom de ZOO Il·lustrat i coordinat per Ricard Tàpera, inclou algunes cançons regravades.